Czy filtry Dafi są zdrowe
Czy filtry Dafi są zdrowe?
21 stycznia, 2021
Pokaż wszystkie

Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną?

To jak ważne jest picie świeżej, zwykłej wody wie chyba każdy. Dla zdrowia nie można jej zastąpić sokami, napojami, kawą ani herbatą, a każdy dorosły człowiek powinien codziennie wypijać minimum 2 litry zwykłej wody. Wszak nasze organizmy składają się z niej w niemal 70%. Dobrym sposobem na wyrobienie sobie nawyku picia wody jest zakup dzbanka filtrującego, dzięki któremu zawsze czystą i świeżą wodę można mieć stale pod ręką- bez wychodzenia do sklepu i bez kupowania ton plastiku rocznie. Jak wygląda filtrowanie wody w dzbankach i ile można taką wodę przechowywać?

Dzbanki Dafi – patent na czystą i zdrową kranówkę

W naszych kranach płynie woda, która jest zdatna do picia. Dbają o to stacje sanitarne wykonujące dziesiątki badań to potwierdzających. Jednak woda zanim trafi do naszego kranu przebywa nieraz całe długie kilometry starych rur i to właśnie one są głównym powodem, iż ulega ona ponownemu zanieczyszczeniu. W wodzie takiej znaleźć możemy jeszcze chlor i jego pochodne, trochę metali ciężkich, herbicydów i pestycydów, a przede wszystkim zanieczyszczenia mechaniczne jak rdzę, piaski, żwirki, osady i zawiesiny, etc. Wszystkie te zanieczyszczenia wpływają negatywnie na smak, zapach i wygląd wody kranowej, dlatego też warto zrobić coś, by ostatecznie się ich pozbyć. Nie możemy zapomnieć także o kamieniu, a więc nadmiarze wapnia oraz magnezu, które zatwardzają wodę.

Dobrym i najprostszym sposobem na idealnie czystą i dobrą w smaku wodę jest filtrowanie jej przez dzbanek zawierający wymienny filtr. Filtr taki wypełniony jest złożem filtrującym, na które składa się węgiel aktywny wraz z żywicą jonowymienną. Zadaniem żywicy jest głównie zmiękczanie wody, węgiel zaś posiada bardzo duże właściwości absorpcyjne, dzięki czemu usuwa z kranówki wiele zanieczyszczeń- istnieją badania, iż całkowicie potrafi wychwycić z wody nawet 30 różnych niepożądanych związków.

Dzięki swojej strukturze węgiel aktywny (pozyskiwany z wypalania łupin kokosa) posiada wyjątkowe właściwości sorpcyjne, szczególnie przydatne do oczyszczania wody z chloru oraz najmniejszych cząsteczek wywołujących barwę wody i jej zapach. Dzięki niemu oczyszczamy także wodę z toksycznych związków organicznych, z pozostałości leków, metali ciężkich, związków chloroorganicznych, etc.

Samo filtrowanie wody jest niezwykle prostym i szybkim procesem. Otóż wystarczy wlać do dzbanka wodę i odczekać ok. 2-3 minuty. Przez ten czas woda przepłynie przez filtr i będzie zdatna do bezpośredniego wypicia. Filtr spełnia w 100% swoje działanie przez ok. 4 tygodnie, po czym należy go wymienić na nowy. O potrzebie wymiany filtra przypomni nam wskaźnik zużycia filtra, który znajduje się w pokrywie dzbanków Dafi.

Jak długo możemy przechowywać niewypitą wodę?

Woda, tak jak każdy inny produkt, pozostaje świeży i pełen swoich wartości tylko przez jakiś czas. Po upływie tego czasu może być albo mniej smaczny, albo wręcz zepsuty- i tak jest także w przypadku wody. Dafi i inni producenci zalecają, by przefiltrowaną wodę wypić nie później niż w przeciągu 12 godzin od jej przefiltrowania. Woda to idealne środowisko do namnażania się bakterii, zwłaszcza gdy postawimy ją w miejscu nasłonecznionym lub ciepłym. Warto więc dbać o jakość tego, co pijemy i starać się nie trzymać przefiltrowanej wody zbyt długo. A co, jeśli zapomnimy ją wypić? Zawsze można przecież podlać nią kwiatki lub umyć nią brudny kubek.